folkisverige_logo.gif
62.    Aghbal berättar om sin uppväxt    Adjektiv och substantiv
Skriv rätt form av adjektiven och substantiven, med eller utan obestämd artikel!
Jag kommer från (liten, by) i Kurdistan. Min (far) var (jordbrukare) och jag är (gammal) av åtta (syskon) . (By) ligger uppe i (berg) på 2000 meters (höjd) , i ett mycket (vacker) och (bördig) (område) . Vi odlade allt: (vete) , (råg) , (grönsak) och (frukt) av (olika, slag) , (valnöt) och (fikon) och vi hade (ko) , (får) och (get) , så vi var (självförsörjande) , kan man säga.
(del) av (skörd) såldes på (marknad) i (stad) Serpolzahab och då fick vi in lite (peng) , men på det hela taget var det (fattig) . Vi (barn) hade (dålig, kläder) och frös om (vinter) . (Skola) i (by) hade (bybo) själva byggt och de betalade (lärare) (lön) . Jag minns att ett (år) hade min (familj) inga (peng) till (skolgång) och då fällde vi (ek) som vi hade på (gård) . Vi sålde (virke) och fick motsvarande åtta (krona) för det. Jag gick i (byskola) i sex år år och de (först, år) var (undervisning) på kurdiska, men när (myndighet) fick reda på det skickade de (persisk, lärare) och (kurdiska) blev förbjudet i (skola) . (Lärare) var mycket (dålig) och vi lärde oss ingenting.
När jag var sexton år fick jag bo hos mina (morförälder) i Ghasershirin och gå i (skola) där. Det var (lycklig tid) , (morfar) och (mormor) var (jättesnäll) och pysslade om mig.
Tyvärr måste jag avbryta (studier) och flytta hem efter ett år, för jag behövdes på (gård) . På den (tid) fanns inga (jordbruksmaskin) och (arbete) var oerhört (slitsam) . Ärter och (böna) t.ex. plockade vi för (hand) . Efter (arbetsdag) på (fält) värkte (rygg) och (hand) var alldeles (blodig) . Flera (gång) kände jag att jag inte orkade längre och stack iväg hemifrån. Jag tog då (jobb) i (stad) och skickade hem pengar för att hjälpa (familj) . Jag har inte varit i hemma på (gård) sen 1979, då jag engagerade mig i den (kurdisk, frihetskamp) . Pappa är (gammal) nu och bor kvar i (by) men 1999 hälsade han på oss i Sverige. Mamma dog i (hjärtinfarkt) (år) innan. Jag sörjer över att vi inte fick träffas och att hon aldrig fick se mina (barn) .

 
    Tillbaka  
 
    Huvudmeny